Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
piotr3939
Żółtodziób
Dołączył: 12 Maj 2012
Posty: 36
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: KRAKÓW Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Nie 18:56, 27 Maj 2012 Temat postu: czy ktoś stosował Quiko- Canthaxantin |
|
|
Canthaxantin
Barwnik dla wszystkich ptaków z faktorem czerwonym, zawiera wysoki procent kantaksantyny.
Podawać do wody lub miękkiej karmy.
Dawkowanie:
1 miarka (5g) na 500 ml wody lub 500 g karmy miękkiej.
kiedy należy podawać kanarkom czerwonym ???? czy w czasie lęgów można POMÓŻCIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Chiara
Administrator
Dołączył: 15 Sty 2012
Posty: 2837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 8:51, 10 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
piotr3939 przepraszam że dopiero teraz zauważyłam Twoją wiadomość.
Ze stosowaniem sztucznych barwników jest tak, że podaje się je w okresie dużego pierzenia, kiedy ptaki wymieniają wszystkie pióra- nowe wyrastają pięknie zabarwione. Na logikę- nie zaszkodziłoby co jakiś czas podać przed spodziewanym pierzeniem, bo nie wiem ile czasu barwnik się aktywuje w organizmie i dociera do piór- może ktoś będzie więcej wiedział, ja jeszcze nie stosowałam barwników...(a zamierzam).
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Śro 12:31, 10 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
Narosło wiele legend na temat szkodliwości preparatów barwiących, pewnie coś w tym jest, lecz jeżeli chcemy mieć piękne czerwone, czerwono-czarne ptaki to nie mamy innego wyjścia- barwnik musimy podawać. Ja zaczynam podawać barwnik na kilka dni przed zniesieniem jajek. Podaję go(przeważnie z jajkiem) w czasie karmienia młodych aż do ich całkowitego wypierzenia, dorosłe ptaki dostają go również do wypierzenia. Poza tymi okresami dodawanie barwnika(kantaksantyny) jest bezcelowe ponieważ w pełni dojrzałe pióra są tworem martwym i barwnik do nich nie dociera. Dobrym sposobem na wybarwianie się kanarków czerwonych jest podawanie(oprócz barwnika) pokarmów zawierających duże ilości karetonoidów- wszelkie zielonki, marchew, morele, lucerna itp.
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|