Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Ana
Miłośnik kanarków
Dołączył: 06 Gru 2010
Posty: 206
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 8 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Wrocław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 17:26, 14 Gru 2011 Temat postu: Lista bezpiecznych pokarmów (do rozbudowy) |
|
|
Częściowa lista bezpiecznych pokarmów, przyczyn i skutków ich podawania:
Wielu posiadaczy kanarków amatorów jak i ich miłośników, ma czasami problem z tym co można podać ptaszkowi, oraz w jakiej ilości aby mu nie zaszkodzić. Dlatego też chciałabym wskazać spis pokarmów, które nie wyrządzą ptaszkowi żadnej szkody.
KANAR jest składnikiem występującym w mieszankach. Działa on pobudzająco na ptaki. Zdrowe ziarna kanaru powinny być duże, jasnożółte oraz błyszczące.
KONOPIE dojrzałe, zdrowe powinno podawać się ptaszkom w małej ilości, ponieważ podawanie ich w dużych ilościach powoduje zapasienie ptaka, który może przestać śpiewać w skutek utycia. Ziarna konopi posiadają dużo białka jak i tłuszczu, dlatego też używa się ich do żywienia samic w okresie zimowym, jeśli przebywają w nie opalanych pomieszczeniach.
RZEPIK jest podstawowym pokarmem kanarków, ale musi być on dobrze wysuszony oraz dojrzały. Rzepik powinien być jak najbardziej czysty i nie zawierać żadnych zanieczyszczeń.
MAK dojrzały i suchy jest ziarnem zawierającym opium i działającym regulująco przy chorobach przewodu pokarmowego, na przykład w czasie biegunki. Ziarno maku podaje się ptakom przez cały rok, a w okresie lęgów nie powinno go brakować w osobnym naczyniu wstawionym do klatki.
OWIES działa rozwalniająco i jest używany przy leczeniu niektórych chorób stanowiąc jedyny pokarm w okresie choroby oprócz maku i kanaru.
PSZENICA jest podawana w postaci grubo mielonej.
PROSO dobrze dojrzałe można podawać ptaszkom w mieszance.
JABŁKO można podawać przez cały rok, należy ono do smakołyków.
MARCHEW podajemy ptaszkom w osobnych naczynkach w postaci tartej lub jako dodatek do mieszanki jajecznej.
SAŁATA jest podawana w postaci nasienia jak i liści. Lecz nie należy karmić ptaków zbyt dużą ilością sałaty.
SIEMIĘ LNIANE powinno być duże, o kolorze brunatnym, mocno lśniące. Podaje się je ptakom w okresie pierzenia. Dawkowanie w okresie lęgów działa niekorzystnie na rozwój embrionu. Siemię lniane ptaki jedzą niechętnie, gdyż działa ono rozwalniająco. Gotowane i podawane w postaci napoju działa oczyszczająco na organy głosowe kanarków.
SZPINAK podaje się w całości lub drobno pokrojonych listków. Szpinak zawiera bardzo dużo żelaza.
TRAN RYBI dodaje się do mieszanki jajecznej.
ŁÓJ przetopiony podaje się samcom przebywającym w pomieszczeniach nie ogrzewanych. W taki właśnie sposób ptaszki zaopatrują się w okresie zimowym w większą ilość jednostek kalorycznych. Należy pomiętać, aby był nie osolony!
OGÓREK jest doskonały do podawania w okresie pierzenia.
Należy unikać podawania kanarkom CUKRU ponieważ, może stać się przyczyną choroby.
JAJKO świeże i gotowane stanowi źródło białka. Jajka zawierają wszelkie składniki potrzebne młodemu organizmowi do rozwoju.
SKORUPKA OD JAJKA jedno z wielu źródeł wapnia; podajemy w postaci drobno pokruszonej; szczególnie ważna w okresie lęgów
Mieszanka z gotowanych jaj - kurze lub gęsie, podajemy gotowane na twardo 10 - 15 min, aby żółtko było sypkie. Następnie siekamy drobno lub urabiamy na jedna masę widelcem, dodając tartą bułkę, a najlepiej tarty suchar (jedna łyżkę stołową na kurze jajo, dwie na gęsie), mak (jedna do dwóch łyżeczek do herbaty). Można dodać drobno potłuczone skorupki jaj i 2-3 krople tranu. Mieszankę odstawia się na chwile by się wystudziła, a wszystkie składniki się skleiły.
Biszkopt ptasi - na 20 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg maki pszennej, 20 dkg cukru i połowę torebki proszku do pieczenia. Ucieramy 20 żółtek do białości, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów wszystko ucieramy. Do dobrze utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną masłem, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika - temp. 160-180 °C, i wypiekamy na rumiany kolor. Wypieczony biszkopt kroimy na Male kawałki i suszymy w piekarniku. Biszkopt w kawałkach lub zmielony można przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu przez dłuższy czas.
Biszkopt ptasi 2 - na 10 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg cukru i 0,5 kg mąki pszennej. Całe jaja (bez skorupek), a więc białko i żółtko ubijamy z 0,5 kg cukru tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do otrzymanej piany wsypujemy 0,5 kg mąki, lekko mieszając. Otrzymaną masę ostrożnie wlewamy do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i od razu całość wstawiamy do gorącego piekarnika, wypiekając na rumiany kolor. Przy tym sposobie sporządzania biszkoptu nie używamy ani drożdży, ani tez proszku do pieczenia. Ciasto po wypieczeniu studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, suszymy w piekarniku, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Przygotowany w ten sposób biszkopt można podawać ptakom w stanie suchym lub wilgotnym (po zanurzeniu na ułamek sekundy w wodzie).
Twaróg - podajemy w okresie rozpłodu. Zawiera dużo białka, tłuszcz zwierzęcy, węglowodany oraz niezbędne składniki jak wapń, fosfor, żelazo. Uzupełnia również witaminę A, B1, B2.
Mleko - przegotowane podajemy ptakom najczęściej chorym na obstrukcje, nasycając nim suchar lub suszona bułkę. Używamy go także przy sporządzaniu sucharów. Zwykle podaje się ptakom mleko krowie, ale można je z powodzeniem zastąpić mlekiem kozim lub owczym.
Słonina - świeża, ale nie solona jest używana jako skuteczne lekarstwo przeciwko chrypie i leczy ją znakomicie. W klatkach wylotowych zawiesza się samicom kawałki skórek, na których są jeszcze resztki słoniny. Jeżeli młódki w klatkach wylotowych wydzierają sobie nawzajem pióra, wtedy rozwieszone skórki ze słoniny zapobiegają temu, gdyż ptaki skubiąc słoninę z czasem zapominają o wzajemnym skubaniu się.
Nać selera - podawana w okresie pierzenia się ptaków, zapewnia uzupełnie w witaminy oraz niezbędne mineralny, a także przyczynia się do intensywniejszego ubarwienia piór.
Papryka słodka - to kolejne źródło karotenu i witamin w diecie kanarków. Należy ją podawać głównie w okresie pierzenia się ptaków.
Piasek - czysty drobny zawiera wiele mikroelementów oraz pierwiastków śladowych, poza tym jego ziarnka połykane przez kanarki ułatwiają mechaniczne trawienie twardej karmy w żołądku mięśniowym. Piasku nie może zabraknąć nigdy w diecie codziennej kanarka!
Dodatki mineralne - najlepsze, a zarazem najłatwiej dostępne są: wapń ptasi, oferowany przez sklepy zoologiczne oraz ossasepia. Zastępczo w okresie lęgów można ptakom podawać skorupki kurzych jaj, przy czym przedtem należy je przegotować lub sparzyć wrzątkiem, aby zabić szkodliwe bakterie. Następnie skorupki dobrze suszymy i drobno kruszymy.
Post został pochwalony 5 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
kuba
Aktywista
Dołączył: 12 Sty 2008
Posty: 683
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 19 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: Stronie Śląskie Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Śro 18:14, 14 Gru 2011 Temat postu: |
|
|
Bardzo dobrze! Otrzymałaś pochwałę!
Artykuł do rozbudowy. Każdy kto nadeśle propozycję (z opisem oczywiście) kolejnych pokarmów otrzyma pochwałę! Serdzecznie zapraszam!
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Ptasia21
Miłośnik kanarków
Dołączył: 31 Maj 2010
Posty: 163
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: śląskie
|
Wysłany: Pią 23:03, 24 Lut 2012 Temat postu: |
|
|
ARBUZ - kawałek arbuza niektóre kanarki z pewnością zaliczą do smakołyków
MURZYNEK - do kupienia w sklepach zoologicznych; wspomaga śpiew
MLECZ (mniszek lekarski) - listek mlecza należy do smakołyków, po zerwaniu należy go dokładnie umyć i osuszyć (trzeba też zwrócić uwagę na miejsce zrywania - w miarę daleko od ulicy)
WINOGRONO - przed podaniem należy wyjąć pestki - podajemy oczywiście bez skórki
BANAN - smakołyk
RUMIANEK - słabo zaparzony można podawać do picia, gdy ptak jest zestresowany lub chory;
- jeśli coś się powtórzyło to najmocniej przepraszam
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Chiara
Administrator
Dołączył: 15 Sty 2012
Posty: 2837
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 43 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Czw 2:24, 26 Kwi 2012 Temat postu: |
|
|
Ja polecam kiełki nasion które są w mieszance( oprócz konopi)- wysiałam trochę do doniczki i w miarę wschodzenia (codziennie dosypywałam kilka ziaren, z wyjątkiem konopi) podaję do ptakom. Zajadają z apetytem. Jedna uwaga- ziemia powinna być raczej naturalna, bez nawozów sztucznych, ja użyłam takiej właściwie jałowej która kilka lat leżała na balkonie w nieużywanej skrzynce po pelargoniach...
Inną rzeczą, którą polecił mi swoją drogą Tatanka, jest brokuł- surowy- jego górna część.
Moje kanarki podczas lotów często lądują na doniczce i mają zwyczaj obdziobywania trzykrotki- jest to roślina zupełnie nieszkodliwa (już wcześniej się o tym przekonałam). Jednak nie wiem czy można polecić ją jako smakołyk...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Józio
Żółtodziób
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Sob 11:58, 13 Paź 2012 Temat postu: |
|
|
mój lubi też brukselkę i gruszkę
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Józio
Żółtodziób
Dołączył: 30 Wrz 2012
Posty: 37
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: wielkopolska
|
Wysłany: Sob 13:57, 24 Lis 2012 Temat postu: |
|
|
polecam: [link widoczny dla zalogowanych]
Post został pochwalony 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
bozenaa
Użytkownik
Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pon 14:33, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
a natka pietruszki ? nie pamiętam gdzie, ale wyczytałam,ze mozna podawac jezeli jest bez nawozów
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Sylwia M.
Gość
|
Wysłany: Pon 15:35, 20 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
Natkę pietruszki, można podawać
|
|
Powrót do góry |
|
|
myca54
Miłośnik kanarków
Dołączył: 02 Sty 2012
Posty: 351
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 4 razy Ostrzeżeń: 1/3 Skąd: wodzisław Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Śro 11:34, 29 Maj 2013 Temat postu: |
|
|
mogę dodać do listy :
Koperek moje kanarki bardzo go lubią i bardzo dobrze robi na trawienie
Szczypiorek młody ja taki szczypiorek sadze z nasion (nie mylić z cebuli) i podaje sporadycznie
Marchewka surowa starka lub kawałek (ja podaje w kawałku ) lub gotowana (nikt nie dodał wieć napisałam )
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
osiniak1988
Miłośnik kanarków
Dołączył: 02 Cze 2013
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Wto 18:06, 04 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
Ja swoim pierzastym podaję także:
- pokrzywę zwyczajną (zawiera m. in. karoten, kwas mrówkowy)
- tymianek (podobno ma działania jak antybiotyk, działa przeciwzapalnie oraz bakteriobójczo i grzybobójczo)
- perz w postaci zielonej (działa na układ krwionośny)
- mszyce oraz jaja mrówek (przysmak dla kanarków polecany w okresie lęgowym)
- miód pszczeli (czas pierzenia, ogólnie wzmacnia)
- krwawnik (ogólnie wzmacnia, czas odstawienia młodych od rodziców)
- wiórki kokosowe (w małych ilościach przysmak dla kanarków)
- rzeżucha (wspomaga odporność)
- banany i figi (przysmak dla kanarków)
- czosnek (w bardzo małych ilościach, działa przeciwpasożytniczo)
Wszystkie wyżej wymienione produkty podawałem swoim kanarkom i nic im nie zaszkodziło. Za niektórymi kanarki przepadają, inne zjadają od niechcenia.
Moim zdaniem warto podawać pierzastym urozmaicone dodatki i wybrać te, które smakują najbardziej naszemu pupilowi.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bozenaa
Użytkownik
Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 9:55, 07 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
wiórka kokosowe? dodając do ziarna czy w jaki sposób je podawałes?
a miód ?
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
osiniak1988
Miłośnik kanarków
Dołączył: 02 Cze 2013
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 12:44, 07 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
wiórki podawałem normalnie w deserówce - niewielką ilość,
a miód, można podawać także w deserówkach, ale wtedy cała klatka może być lepka zależy to indywidualnie od danego kanarka jak pobiera pokarm, a także do picia (łyżka miodu naturalnego rozpuszczona w około szklance wody - moje kanarki wtedy nie odchodzą od poidełek)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
bozenaa
Użytkownik
Dołączył: 22 Kwi 2013
Posty: 106
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 2 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Kobieta
|
Wysłany: Pią 13:13, 07 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
O dziekuje bardzo za odpowiedz:) jutro sprobuje z miodem bo akurat kilka dni temu tata wybieral to taki swiezy mysle ze im posmakuje:)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
osiniak1988
Miłośnik kanarków
Dołączył: 02 Cze 2013
Posty: 196
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 11 razy Ostrzeżeń: 0/3
Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Pią 14:22, 07 Cze 2013 Temat postu: |
|
|
na pewno, u mnie wczoraj dostały miodku spadziowego i dziś wielce rozczarowane były, że w poidle już tylko woda z wit.
ps. taki świeży miodek to i niejeden właściciel kanarków by ze smakiem zjadł
pozdr
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
dawidcrkanarek
Dołączył: 02 Sie 2013
Posty: 9
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/3 Skąd: słotwina Płeć: Mężczyzna
|
Wysłany: Czw 13:24, 08 Sie 2013 Temat postu: Re: Lista bezpiecznych pokarmów (do rozbudowy) |
|
|
Ana napisał: | Częściowa lista bezpiecznych pokarmów, przyczyn i skutków ich podawania:
Wielu posiadaczy kanarków amatorów jak i ich miłośników, ma czasami problem z tym co można podać ptaszkowi, oraz w jakiej ilości aby mu nie zaszkodzić. Dlatego też chciałabym wskazać spis pokarmów, które nie wyrządzą ptaszkowi żadnej szkody.
Biszkopt ptasi - na 20 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg maki pszennej, 20 dkg cukru i połowę torebki proszku do pieczenia. Ucieramy 20 żółtek do białości, a następnie dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i znów wszystko ucieramy. Do dobrze utartej masy dodajemy ubitą pianę z białek i lekko mieszamy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na blachę wysmarowaną masłem, następnie wstawiamy do gorącego piekarnika - temp. 160-180 °C, i wypiekamy na rumiany kolor. Wypieczony biszkopt kroimy na Male kawałki i suszymy w piekarniku. Biszkopt w kawałkach lub zmielony można przechowywać w suchym, przewiewnym miejscu przez dłuższy czas.
Biszkopt ptasi 2 - na 10 jaj kurzych bierzemy 0,5 kg cukru i 0,5 kg mąki pszennej. Całe jaja (bez skorupek), a więc białko i żółtko ubijamy z 0,5 kg cukru tak długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Do otrzymanej piany wsypujemy 0,5 kg mąki, lekko mieszając. Otrzymaną masę ostrożnie wlewamy do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia i od razu całość wstawiamy do gorącego piekarnika, wypiekając na rumiany kolor. Przy tym sposobie sporządzania biszkoptu nie używamy ani drożdży, ani tez proszku do pieczenia. Ciasto po wypieczeniu studzimy, kroimy na mniejsze kawałki, suszymy w piekarniku, a następnie przechowujemy w suchym miejscu. Przygotowany w ten sposób biszkopt można podawać ptakom w stanie suchym lub wilgotnym (po zanurzeniu na ułamek sekundy w wodzie). | jeszcze mam przepis na biszkopt bez pieczenia dla kanarków składniki jajko twardo 4 łyżeczki dobrze wysuszonego i startego biszkopta bez dodatków 20 ziaren groszku łyrzeczka maku zmiksować i podawać kanarkom gdy się wyklują młode . oczywiście przepis można modyfikować
Post został pochwalony 0 razy
Ostatnio zmieniony przez dawidcrkanarek dnia Czw 13:28, 08 Sie 2013, w całości zmieniany 1 raz
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|